Brugklasleerlingen aan het woord

Laatst aangepast op 12 november 2019

Onze brugklasleerlingen hebben verteld over hun eerste ervaringen op het OBC in Bemmel, deze zijn hieronder samengevat.

De kennismakingsmiddag
Als je hier op school komt, heb je vóór de zomervakantie een eerste kennismakingsmiddag. Dan zie je de school en maak je kennis met de leerlingen van je toekomstige klas.

Je maakt ook kennis met je coach. Om de school te verkennen, kun je een speurtocht gaan doen. In het begin is het in de klas doodstil en kijkt iedereen elkaar aan. Je coach vertelt je de huisregels en legt schoolzaken uit. Het is best een beetje spannend. Het is superleuk om je toekomstige klasgenoten en coach te leren kennen.

Start in een nieuwe klas
Iedereen heeft een nieuwe klas. Je zult misschien een vriend of vriendin meenemen, maar als je dat doet, loop je misschien een hele aardige nieuwe vriend mis. Soms mis je een vriend van je oude school, maar maak je daar geen zorgen om. Vrienden zijn heel fijn. Ze steunen je. Nieuwe vrienden maken is voor iedereen heel spannend, maar als je ze hebt, dan ben je er heel blij mee. Je kunt nog geen oordeel over iemand geven, als je diegene niet kent.

De eerste weken op OBC Bemmel
De eerste weken zijn natuurlijk erg spannend. Nieuwe vakken, regels, gewoonten. Het is best even wennen. Het is tegelijkertijd ook heel leuk. Nieuwe vrienden maken en op kamp. Het leren is natuurlijk ook nog heel erg wennen, daarom krijg je de eerste paar weken niet zoveel huiswerk/leerwerk. Kortom, je eerste weken hier zullen heel erg leuk zijn!

Brugklaskamp
Nadat het schooljaar ongeveer een week bezig is, ga je met je klas op kamp. Het kennismakingskamp is ervoor bedoeld om elkaar beter te leren kennen. Je gaat drie dagen weg met je klas. Elke klas gaat naar een ander kamp, maar soms is het ook het geval dat er meerdere klassen naar hetzelfde kamp gaan. Dan heb je echter wel per klas je eigen activiteiten. Je gaat met de fiets naar het kamp. Er gaan ook een aantal eindexamenleerlingen mee op kamp. Het kamp vond ik leuk. Door het kennismakingskamp kun je je klas beter leren kennen. 

Agenda
Bij de middelbare school hoort ook een agenda. In je agenda schrijf je je huiswerk op, eventueel je cijfers, maar het is natuurlijk ook leuk om je vriendjes en vriendinnetjes er in te laten schrijven. Het huiswerk zet je op de dag waarop je het af moet hebben zodat als je van school komt je kan kijken hoeveel huiswerk je hebt voor de volgende dag of week. Je zet ook je proefwerken erin, zo kan je ruim van te voren beginnen met leren. Ook staan er in je agenda uren waarop je op die dag les hebt. Zodat je op die dag op het goede uur het huiswerk van het vak er neer kan zetten. Met je agenda doe je heel veel dus koop een leuke agenda.

Schoolfeesten
De schoolfeesten zijn altijd heel erg gezellig. In het begin gebeurt er nog niet zoveel maar na aan half uur gaan de meesten wel helemaal los op de dansvloer. Het eerste schoolfeest was het Halloweenfeest. Ze hadden daar de hele aula omgetoverd in een grote dans vloer. Er was ook een DJ die allemaal goede muziek draaide. Het is heel sfeervol en gezellig als je met meer klasgenoten gaat!

Coach
Een coach is een begeleider van je klas die je kan helpen als je hulp nodig hebt. Je kan natuurlijk ook naar de coach gaan als iets je dwars zit of als je een probleem hebt of als je iets wil bespreken. Dan kan hij/zij je helpen. Dus de coach is een vertrouwenspersoon waar je alles aan kwijt kunt. De coach helpt je hoe je onderwerpen met andere docenten bespreekbaar kunt maken. Als je b.v. een proefwerk wilt inhalen om een of andere reden of je hebt een ander probleem dan kan hij/zij jou ondersteunen.

Coach uren
Je hebt meerdere coachuren per week. Deze worden in het begin vooral gebruikt om je thuis te laten voelen in je klas en op school. Later kun je daar, onder toezicht, je huiswerk al maken en samenwerkingsopdrachten doen. Je coach gebruikt die tijd om met sommige leerlingen te praten over hoe het gaat op school (met verschillende vakken, wat je plannen zijn enz.)

Cijfers
Je hebt op school allemaal verschillende lessen. In elke les krijg je cijfers. Dat kunnen hoge maar ook lagere cijfers zijn. Je zult ook altijd merken dat je voor het ene vak betere cijfers haalt dan voor het andere vak. We hebben ook een site op onze school: magister. Alle cijfers die je hebt gehaald komen op die site te staan. Je krijgt wel gewoon zelf een inlogcode en wachtwoord. Je kunt je cijfers ook in je agenda zetten om het een beetje bij te houden en om te kijken of de cijfers kloppen die op de site zijn gezet. Soms word er ook niet alleen op je cijfers gelet maar ook op je gedrag en omgang met anderen. Als je goed oplet komt het met de cijfers wel goed.

Huiswerk
We geven jullie wat tips over huiswerk. Je hebt 2 verschillende soorten huiswerk: maakwerk en leerwerk.

1. Het is belangrijk dat je je huiswerk goed kunt plannen, want anders heb je de ene dag heel veel en krijg je het niet af. En de andere dag misschien wel heel weinig.
2. Schrijf je huiswerk goed op want anders weet je niet dat je het moet maken of leren.
3. Begin op tijd met leren, anders haal je slechte cijfers.  

Tips:
-       Wees op tijd met je huiswerk.
-       Wissel in de pauzes je boeken uit het kluisje anders is je tas erg zwaar.
-       Hou belangrijke spullen bij je of in je kluisje.
-       Blijf jezelf en ga niet stoerder doen dan je bent.
-       Wees aardig tegen iedereen.
-       Maak je niet druk over de nieuwe school, voor je het weet is het schooljaar om.
-       Leer goed voor proefwerken en schriftelijke overhoringen (SO's).
-       Maak je niet te druk over huiswerk, je went er vanzelf wel aan.
-       Pest geen kinderen dan doen ze het bij jou ook niet.
-       Hou je huiswerk goed bij en maak het vooruit als het kan, leer op tijd.
-       Leer goed, want onvoldoendes zijn niet leuk.
-       Doe je best op werkstukken, daarmee haal je makkelijk hoge cijfers.
-       Zit niet te stressen, nergens voor nodig, in het begin krijg je nog niet zoveel huiswerk.
-       Schaam je niet als je naar een verkeerd lokaal loopt, dat gebeurt iedereen wel eens.
-       Neem genoeg eten en drinken mee. We hebben trouwens een gezonde scholkantine.
-       Neem je schoolpas altijd mee.
-       Wees op tijd in de les.
-       Pak je tas altijd de avond van te voren in.

En vooral: veel plezier op het OBC. Je hebt de juiste keuze gemaakt!