Aardrijkskunde

Laatst aangepast op 13 januari 2020

Aardrijkskunde is een Wat?, Waar? en Waarom daar? vak. Je gaat onderzoeken wat er op onze wereldbol te zien is.

Vulkaanuitbarstingen op IJsland, aardbevingen in Turkije, tornado’s in de Verenigde Staten, de ‘plastic soep’, smeltend poolijs, de vorming van nieuwe eilanden of juist het verdwijnen van eilanden in de Grote Oceaan, woestijnvorming in Spanje, vluchtelingenstromen uit Afrika, overstromingen aan de Nederlandse kust, maar ook langs de grote rivieren.

Zoveel verschijnselen op aarde, fraai belicht in documentaires zoals Planet Earth van de BBC, National Geographic en Discovery. Maar ook in je aardrijkskundeboek!

Bij aardrijkskunde onderzoek je het hoe, waar en waarom precies op die plek! Films, foto’s en internetsites helpen daarbij en natuurlijk de globe en een atlas. En wat dacht je van eigen onderzoek? Alleen, met een klasgenoot of in groepjes. Grondboringen en meten van de leefbaarheid van een woonwijk, deskundigen interviewen of nagaan waar de producten in het keukenkastje vandaan komen.

Bij aardrijkskunde leer je gericht kijken naar de wereld om je heen. Dat doe je soms ook bij andere vakken, maar bij aardrijkskunde doe je dat met een aardrijkskunde-brilletje op. Daarmee bedoelen we dat we altijd letten op de plaats of het gebied waar dingen zich afspelen.

En daar word je wijzer van, wereldwijzer! Hartstikke handig op vakantie, in je latere beroep of gewoon als je naar het nieuws kijkt.