Duits

Laatst aangepast op 21 januari 2016

"Deutsch macht Spaß". Weet jij wat dit zinnetje betekent? Nee? 

Vraag het maar eens aan je ouders of probeer het zelf te vertalen. Je mag het ook navragen als je bij ons op school bent en je binnenloopt in één van de Duitse lokalen. Op het OBC krijg je het vak Duits, en zul je gaan ontdekken dat je vast al best wat Duits kunt begrijpen, maar ook dat je er nog een heleboel over kunt leren. Je leert niet alleen veel nieuwe woorden en zinnen waarmee jij je in Duitsland verstaanbaar kunt maken, maar ook leer je hoe de taal in elkaar zit. Daarnaast maak je kennis met allemaal zaken over het Duitsland zelf en de Duitse mensen en hun gebruiken. Zo wist je vast nog niet dat de Duitsers dol zijn op "Kaffee und Kuchen" en dat de Duitsers de kerstboom pas optuigen op "Heiligabend", dat is kerstavond.

Op het vmbo begin je al meteen in de brugklas met 2 lesuren per week Duits. Als de taal jou goed ligt, dan kun je kiezen voor VTO Duits. Dit staat voor Versterkt Talen Onderwijs en dan krijg je extra Duits. Dat is niet gek als je bedenkt dat heel veel Nederlandse bedrijven zaken doen met Duitsland, en met onze ligging zo dicht bij de grens is het echt een voordeel als jij extra goed Duits leert.

Op havo en vwo krijg je Duits vanaf klas 2. Dan staan er 3 lesuren op het rooster. Op vwo heeft zowel klas 2 als klas 3 een extra project voor het vak Duits, waarin je zelf aan de slag gaat met een Duits onderwerp. Ook op havo en vwo geldt: het is voor jou niet alleen leuk, maar ook handig om goed Duits te kunnen verstaan en spreken.

We werken met een methode die Trabi Tour heet. Deze methode gebruiken we in alle leerjaren en op elk niveau. Uiteraard spreken je docenten veel Duits in de klas, en na een tijdje ga je dat vanzelf normaal vinden. "Du wirst sehen, dass du mehr verstehst als du denkst"!!  We wensen jou nu alvast "viel Spaß und viel Erfolg"!