Economie

Laatst aangepast op 15 augustus 2019

Is je zakgeld trouwens nog verhoogd de laatste tijd?  Of vonden je ouders dat niet zo’n goed idee in deze moeilijke periode?

Economie is het vak waarin je leert nadenken over het geld dat je hebt en de dingen die je ermee kunt doen. En eigenlijk nog meer over het probleem dat ontstaat , wanneer je net niet genoeg geld hebt om te doen wat je wilt. Dat is nog iets vervelender. Hoe los je dat op? Je zult dan keuzes moeten maken.

Je zult bij economie zien hoe jij als consument met geld kunt omgaan, maar ook hoe een bedrijf letterlijk leeft van het binnengekomen geld. Je zult ook zien hoe de overheid de belastingen van de mensen zoals je ouders  int om daar onderwijs  (over bijvoorbeeld economie) aan jou  van mogelijk te maken. Naast keuzes met geld kijkt economie ook naar de keuzes die gemaakt worden met schaarse goederen zoals olie. Als je meer olie uit de grond haalt, verdienen meer mensen een loon. Maar is er dan ook nog genoeg olie voor hun kinderen? En wat betekenen deze keuzes voor het milieu??

Vanzelfsprekend krijg je in dit vak nogal eens te maken met rekenen. Maar je moet ook goed kunnen lezen en de kern uit teksten kunnen halen. Je moet trouwens ook goed logisch kunnen nadenken. Als Jan groter is dan Els en Els is groter dan Piet dan is Jan ………………….? Juist. Maar het allerbelangrijkst is natuurlijk  dat je het onderwerp van de economie leuk vindt.

In het VMBO starten we in jaar 2 met economie. Zij hebben drie jaar nodig voor het eindexamenprogramma economie. Op het havo en het vwo krijg je economie in klas 3. In dat jaar kun je dan kijken  of economie een vak is dat je voor je examenprogramma gaat kiezen in jaar 4. Wist je trouwens dat het ook mogelijk was om economie in het Engels te krijgen in H3 en V3 ? Dan leer je meteen hoe de internationale wereld met het vak en die taal omgaat. Dat is niet gek voor later!