Leefstijl

Laatst aangepast op 21 januari 2016

Een vak waarbij we vooral gaan kijken naar je "eigen leefstijl". 

Leefstijl is een vak dat wordt gegeven aan alle leerlingen in het eerste  jaar, en in de VMBO lifestyle klassen ook in het tweede jaar. Aan de hand van verschillende thema’s wordt ingegaan op je eigen leefstijl.

Hoe ziet jouw dagelijks leven er uit? Denk hierbij aan: voeding, gezondheid, beweging en ontspanning, je uiterlijk en relaties.

Vanuit de diverse thema’s wordt er gekeken wat je zelf kunt doen om tot een “gezonde leefstijl” te komen. Je leert dat het belangrijk is om goede keuzes te maken.

Behalve theoretische kennis werk je in tweetallen aan praktijkopdrachten in de keuken. Je leert in verschillende receptjes maken, het belang van gezonde voeding, hygiëne en veiligheid.

Behalve zelfstandig werken aan de basisstoffen werk je ook samen en is het belangrijk dat je goed naar elkaar leert luisteren, je eigen mening vormt over bepaalde onderwerpen en deze leert verwoorden. Er wordt van je verwacht dat je zelfstandig de basisstoffen kunt doorwerken. Je mag overleggen met degene waar je naast zit.

Ieder thema krijg je een cijfer voor een proefwerk, de praktijk en je werkboek.

Bij het thema relaties werk je met een nieuwe lessenserie ‘lang leve de liefde’. Hierin leer je bijvoorbeeld dat het belangrijk is om je grenzen aan te geven en elkaar te respecteren.

Het thema ‘gelukskunde’ wordt ook bij leefstijl behandeld. Je krijgt een eigen gelukskunde boekje waarin je over onderwerpen leest die met  geluk  te maken hebben. Ook maak je opdrachten zoals een geluksthermometer , een stress top 10 en een relatiecirkel.