Nederlands

Laatst aangepast op 21 januari 2016

Het vak Nederlands krijg je meerdere lesuren in de week. We werken met de methode: Nieuw Nederlands. Dit is een thematische methode, waarbij ieder hoofdstuk een ander thema heeft en dat komt dan in bijna alle oefeningen terug.

Ieder hoofdstuk is ingedeeld in de volgende onderdelen: Lezen, Schrijven, Spreken en luisteren, Informatie, Taal, Grammatica, Spelling en Fictie. Voordat ieder hoofdstuk getoetst wordt, maken we eerst de Test. Dit kun je zien als een proefproefwerk. Je maakt deze test zelfstandig en vervolgens kijken we het gezamenlijk na. Dit doen we, omdat veel leerlingen nog te vaak vergeten dat vooral het nakijken heel belangrijk is, want je kunt vaak het beste leren van je fouten.

Naast de methode zijn we heel actief met fictie. Ieder jaar doen we mee aan het landelijke project: De Jonge Jury. Hiervoor lezen alle HTG en AH eerstejaars minimaal 5 boeken uit het voorgaande jaar en van die boeken maken zij ook verschillende verwerkingsopdrachten. Deze boeken hebben allemaal een sticker van De Jonge Jury, zodat ze voor de leerlingen herkenbaar zijn. Ieder jaar zijn er 15 kerntitels. Dit zijn genomineerde boeken, waaruit de uiteindelijke winnaar van De Jonge Jury wordt gekozen door de leerlingen. Voor 1 maart vult iedere leerling zijn nominatie in en die stuurt de school op. Vervolgens gaan we in april met een bus naar de landelijke dag van De Jonge Jury in Scheveningen, om de bekendmaking van de winnende schrijver en de prijsuitreiking mee te maken.

De TGK-klassen van leerjaar 1 lezen gedurende het jaar ook 5 boeken, maar zij doen niet mee aan De Jonge Jury, omdat over het algemeen de boeken te moeilijk zijn. Wel krijgen zij ook diverse verwerkingsopdrachten en zij maken ook vaker de fictie-opdrachten, die in de methode staan.

In leerjaar 2 halen we een aantal schrijvers in de school. Ook hiervoor moeten de leerlingen minimaal 2 boeken lezen en daarnaast een aantal verwerkingsopdrachten maken. Zo komen dit jaar de volgende schrijvers naar onze school: Dirk Bracke, Mirjam Mous, Rom Molemaker en Elle van de Bogaart. Vaak kennen de meeste leerlingen deze schrijvers niet, maar bijna altijd worden ze erg enthousiast tijdens het lezen, want het zijn stuk voor stuk heel goede schrijvers.

Je ziet dat er bij het vak Nederlands naast de methode ook veel aandacht is voor lezen en hou je al van lezen? Dan kom je bij ons flink aan je trekken. Hou je niet van lezen? Dan leren wij je dat het toch echt een heel leuke hobby kan worden en ook nog eentje, waar je goede cijfers voor kunt halen.