Techniek

Laatst aangepast op 10 januari 2020

Het vak techniek hoort bij de mens. Al zolang er mensen zijn, is er techniek. 

Techniek vmbo-t en havo

Het vak techniek hoort bij de mens. Al zolang er mensen zijn, is er techniek.

Onze voorvaderen maakten allerlei voorwerpen om zich beter te kunnen redden. In de loop van de eeuwen heeft de mens zijn hele omgeving aan zich aangepast.

Vandaar dat het vak Techniek probeert de leerlingen te laten zien, dat bijna alles waar ze in het dagelijks leven gebruik van maken en tegenkomen, een stuk techniek is. Van stoel tot tafel, van pen tot gum, van fiets tot scooter en van mobiel tot playstation, etc.. Kortom alles wat door de mens is gemaakt is Techniek. Er zijn echter ook dingen die niet door de mens zijn gemaakt. Bijvoorbeeld gras, bomen, dieren. Alles wat onder de natuur valt is geen techniek.

Het vak probeert de leerlingen bepaalde processen en vaardigheden aan te leren.

  • Processen: ontwerpen, bewegingen en overbrengingen, technisch tekenen.
  • Vaardigheden: meten, ontwerpen, versnelling of vertraging bereken, krachten van hefbomen, technisch tekenen, uitslagen maken, herkennen projecties, technische handelingen op het gebied van hout, metaal, kunststof en andere materialen.
  • Algemene vaardigheden: aanpak problemen en oplossingen bedenken, overleggen en discussiĆ«ren, samenwerken, presenteren.

 

Science/Techniek op (t)vwo:

Dit vak wordt gegeven op ons Nederlandstalig en tweetalig vwo en is een combinatie van de vakken Natuurkunde, Scheikunde en Techniek. De theorieƫn die bij de vakken Natuurkunde en Scheikunde worden aangeleerd, worden gebruikt om met behulp van Techniek tot ontwerpen en producten te komen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het onderwerp snelheid: je leert wat snelheid is, de verschillende soorten snelheden en hoe je snelheid kunt bepalen. Maar je gaat ook een computerprogramma schrijven dat jouw eigen reactiesnelheid kan meten. Wie reageert het snelste in de klas? Wat is er van invloed op je reactiesnelheid?

Bij het onderwerp geluid leer je alles over geluid. Gaat geluid ook door muren heen? En door de ruimte? Welke stoffen houden geluid goed tegen? Je ontwerpt een prototype van een muur die geluidoverlast naast een snelweg tegengaat. Van welk materiaal maak je dat?