OBC Bemmel heeft de wens om de mediatheek, van zowel de locatie De Essenpas als locatie Heister, te vernieuwen. Het gaat om het doorvoeren van wat kleine aanpassingen aangezien de school over een paar jaar nieuwbouw krijgt. Op woensdag 1 december vond met een aantal leerlingen een afspraak plaats om helder te krijgen wat hun wensen zijn.

In het gesprek kwam naar voren dat de leerlingen graag een fijne en uitnodigende zitruimte in de mediatheken zien. Een hoekje waar je tot rust komt, relaxed een boek kunt lezen maar ook in een groepje kunt werken. Dit hoekje zien zij graag gescheiden van de huidige werkplekken met tafels en stoelen. De leerlingen vinden het fijn als er meer sfeer in de ruimte aangebracht wordt door het toevoegen van planten, sfeervolle lampen, wat rustige kleuren op de muren met leuke grote quotes en het ophangen van boekenposters. Ook het maken van een plek waar zij dingen kunnen ophangen en communiceren is één van hun wensen.

Leerlingen: “We vinden het belangrijk dat beide ruimtes knus, huiselijk, gezellig en sfeervol zijn.”

Specifieke wensen per locatie

De leerlingen kwamen voor locatie De Essenpas met het idee om de zithoek achteraan in de mediatheek te plaatsen, op de plek waar momenteel de tafels en stoelen staan. Een voordeel hiervan is dat het daar rustiger is qua geluid. De leerlingen vinden de ruimte nu erg licht en door wat donkere kleurtinten of raambekleding aan te brengen denken zij meer knusheid te creëren. Ook kwam naar voren dat er een andere klok mag komen die meer zichtbaar is zodat leerlingen voor de tijd niet meer op hun telefoon kijken. Voor de locatie Heister denken de leerlingen dat het zitgedeelte bij de onderbouwboeken gecreëerd kan worden. Deze mediatheek is juist wat donkerder dus de leerlingen denken dat juist hier lichte kleuren aangebracht dienen te worden. Ook ontstond het idee om met een groot kleed te werken omdat het tapijt aan de donkere kant is.

Hoe gaan we met de ruimtes en met elkaar om?

De leerlingen geven aan dat zij het fijn zouden vinden als de mediatheken ook buiten de lessen om toegankelijk zijn, dus in tussenuren, pauzes en na schooltijd. Ook zien de leerlingen graag dat de openingstijden verlengd worden. De leerlingen zijn het erover eens dat het niet de bedoeling is om te eten in de ruimte.

Leerling Julia: “Misschien kan er zo’n grote gezonde waterkan neergezet worden, zodat je even iets te drinken kunt pakken tussen het studeren door.”

In de ruimtes vinden zij dat er zacht overlegd mag worden en in de stiltehoek ben je uiteraard stil. Een telefoon gebruik je voor het luisteren van muziek of voor het opzoeken van iets, maar niet om te bellen of spelletjes te doen. Dit is de eigen verantwoordelijkheid van de leerling, maar ze vinden het wel prettig als zij gestimuleerd worden om de telefoon weg te leggen. Over het onderwerp toezicht verschillen de meningen. Een aantal leerlingen geeft aan dat toezicht niet nodig is, omdat leerlingen elkaar wel aanspreken. Andere leerlingen denken dat dit voor sommige leerlingen toch misschien wel lastig is. Wel is iedereen het erover eens dat de sfeer erg belangrijk is. Vriendelijk tegen elkaar staat hierbij centraal.

Wordt vervolgd!

Aan de hand van dit gesprek maken de leerlingen een moodboard. Vervolgens zal OBC Bemmel op basis hiervan en het gesprek een voorstel maken. Door de leerlingen bij het proces te betrekken, maken we er echt sámen iets moois van!