Onderzoekend leren

Laatst aangepast op 06 februari 2020

Vwo staat voor Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs en dat ervaar je op het OBC!

Tijdens de lessen krijg je uitdagende vragen voor je neus waarbij je zelf actief op zoek gaat naar mogelijke oplossingen. Hiermee leren we je een ‘pre-academische houding’ aan: je verwondert je, stelt vragen, leert verbanden zien, wilt dingen begrijpen en uitzoeken en bent creatief en kritisch. Je leert verschillende onderzoeksvaardigheden zoals een onderzoeksvraag formuleren, informatievaardigheden, presenteren, interviewen, enquêteren en experimenteren. Dit doen ook we door praktisch bezig te zijn en zelf op onderzoek uit te gaan in bijvoorbeeld de Bemmelse Waard.

Op het vwo krijg je het vak Wetenschapsoriëntatie. Tijdens deze lessen wordt aandacht besteed aan

1. De geschiedenis van de wetenschap: De grote namen uit de geschiedenis van de wetenschap komen hier aan bod. Denk bijvoorbeeld aan Copernicus die de zon en niet de aarde centraal stelde in het universum of Newton over de aantrekking tussen voorwerpen door de zwaartekracht. Maar ook de grote verhalen zoals ecologie en evolutie.

2. Hoe wordt wetenschappelijke kennis gebruikt? Hoe wordt wetenschappelijke kennis toegepast in bijvoorbeeld de technologie, de gezondheidszorg en de ruimtelijke inrichting?

3. Hoe bepaal je de betrouwbaarheid van wetenschappelijke kennis? Hoe weet je of iets waar is? Wat voor soorten fouten kunnen er in een experiment worden gemaakt? Waar moet je op letten bij het raadplegen en vertrouwen van een bron?

4. Hoe beïnvloeden samenleving en wetenschap elkaar? De ontwikkeling van ICT en het gebruik van social media beïnvloeden bijv. verkiezingscampagnes. Omgekeerd kunnen door maatschappelijke ontwikkelingen nieuwe onderzoeken starten zoals onderzoek rondom het energievraagstuk of de voedselvoorziening.

5. Mag alles wat kan? Hierbij gaat het om ethische vragen: mogen we sportprestaties met medicijnen verbeteren?

Naast het vaste programma bieden we in vwo1, 2 en 3 een aantrekkelijk keuzeprogramma op het gebied van onder andere techniek, natuur, wereldhandel, milieu, talen, landen, kunst en cultuur. In deze keuzeprojecten stimuleren we jouw onderzoekende houding zoals we die vaak zien bij vwo-leerlingen. Je doet actief Onderzoek. Je bent ook praktisch bezig door iets te ontwerpen, te ontwikkelen en te bouwen. Vaak word je geholpen door allerlei experts uit de samenleving zoals DJ, een technologisch bedrijf of een architect. We gaan ook op pad om te kijken hoe het er in de praktijk aan toe gaat.