Tweetalig onderwijs betekent veel meer dan vakken in het Engels volgen. Het is meer dan een tripje naar het buitenland. In deze blog vertelt Suze Hendriks, tto-leerling OBC Bemmel over haar ervaringen met tto.

 

Mijn naam is Suze Hendriks, ik ben 14 jaar en ik zit nu in 3 tvwo. Ik heb voor tweetalig onderwijs gekozen, omdat ik een uitdaging zocht. Tweetalig is zeker een uitdaging, je krijgt lessen in het Engels en je kent sommige woorden waarschijnlijk niet in het Engels, maar die kom je later te weten. Door tweetalig onderwijs krijg je een hele brede woordenschat en dat is heel handig kan ik je zeggen. Je krijgt vakken zoals aardrijkskunde en geschiedenis in het Engels. In het begin is dit heel erg wennen, maar je went er snel aan en het wordt snel makkelijker.

In de eerste ga je met je nieuwe klas al gelijk naar Engeland, voor een midweek. Dat was zo ontzettend gaaf! Je krijgt een paar leuke lessen van Engelse mensen daar en je gaat ook een dagje naar een stad, in ons geval was dat Oxford. Dit kamp was echt een goede manier om je klas beter te leren kennen en ook je mentor natuurlijk.

In het tweede jaar ga je met je klas naar Zeeland. Hier doe je onderzoek naar de zeebodem. Ik heb dit niet meegemaakt i.v.m. corona.

In het derde jaar heb je uitwisseling. Het verschilt per klas waar je naartoe gaat. Onze klas zou naar Berlijn gaan, maar door Corona is dat helaas ook afgelast.

Ik ben blij dat ik tweetalig heb gekozen, want dat geeft je ook meer mogelijkheden om studies in het Engels te volgen (als je dat later graag zou willen natuurlijk). In het begin is heel erg wennen, je docent die Engels tegen je praat, alles in het leerboek is in het Engels en je moet zelf natuurlijk ook Engels praten tegen je klasgenoten en docent! Je leert het meest door telkens Engels te praten. Je gaat voor Engels ook speeches schrijven en presenteren voor de klas. Hier leer je ook heel veel van, want je moet zelf schrijven in het Engels én je moet het in het Engels presenteren.

Ik raad iedereen, die een extra uitdaging zoekt, TTO (tweetalig onderwijs) aan. TTO is voor havo én vwo, dus kies zeker voor TTO!