Op deze pagina proberen we al jouw vragen te beantwoorden. Zit jouw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op, we staan je graag te woord.
Algemene vragen
-
Waarom zou ik voor OBC Bemmel kiezen?
Onze leerlingen zeggen dat ze het OBC op de eerste plaats een gezellige en veilige school vinden waar je prettig kunt leren. Verder hebben we een mooi onderwijsprogramma waarin je minder vakken op een dag hebt dan op een andere school, de lessen duren langer waardoor je meer tijd hebt om vragen te stellen en de docent kan je dan beter begeleiden. Je kunt ook een paar keer per week zelf keuzes maken voor interessante projecten en/of extra hulp krijgen voor vakken die je moeilijk vindt.
Elke leerling heeft een coach die met jou (en met je ouders) bespreekt hoe het met jou gaat. Daarnaast kun je bij ons Tweetalig onderwijs volgen havo of vwo niveau. Tweetalig onderwijs volg je van klas 1 t/m 6.
-
Wanneer kan ik een kijkje komen nemen op het OBC?
In januari/februari worden er uitdagende masterclasses georganiseerd voor leerlingen van groep 8. Je gaat je dan drie middagen verdiepen in een interessant thema. Voor leerlingen met een vmbo-t-advies zal dit het thema Lifestyle zijn (Leefstijl, Sport en Koken). Voor leerlingen met een havo- of vwo-advies heb je de keuze uit Bèta, Kunst & Cultuur, Aardrijkskunde/Geschiedenis en Engels (Tweetalig onderwijs).
In oktober en november jl waren er informatiebijeenkomsten en minilessen.
Op 9 februari staat er een online informatieavond gepland. In woord en beeld vertellen wij je alles over de vele mogelijkheden op onze school.
Op 12 februari houden wij onze open dag van 10 tot 15 uur. In aangepaste vorm; we leiden kleine groepjes leerlingen rond en de ouders/verzorgers kunnen filmpjes bekijken en vragen stellen in de tent die voor de gebouwen staat.
-
Ik heb een paar vragen die ik graag persoonlijk met iemand wil bespreken, kan dat?
Uiteraard! We helpen jou en je ouders/verzorgers graag met al je vragen. Dat kan tijdens de voorlichtingsmomenten maar het is ook mogelijk om een belverzoek in te dienen. Via dit formulier laat je weten dat je vragen hebt en dan nemen wij contact met jou en/of je ouder(s)/verzorger(s) op.
-
Waar komt het nieuwe gebouw van OBC Bemmel?
OBC Bemmel krijgt een prachtig nieuw schoolgebouw naast/tegen het gebouw van de Essenpas. Met de nieuwbouw komen alle leerroutes: vmbo-t, havo, vwo en tweetalig onderwijs, samen in één onderwijsgebouw. Het wordt een inspirerend, eigentijds en duurzaam schoolgebouw in een groene, parkachtige omgeving. We verwachten voor schooljaar 2024-2025 allemaal samen in het nieuwe gebouw te gaan.
-
Hoe groot zijn de klassen?
De gemiddelde klassengrootte is ongeveer 24. Het maximaal aantal leerlingen per klas is 32.
-
Hoe kan ik een kluisje krijgen?
Er is voor elke leerling een kluisje, dat regelt de school. Je houdt de hele tijd hetzelfde kluisje. Je betaalt een borg van 10 euro die je aan het einde van je schooltijd weer terug krijgt als je de kluissleutel weer inlevert.
-
Mag ik mijn mobiele telefoon gebruiken?
In de pauzes en voor/na school wél. Tijdens de lessen doe je de mobiele telefoon in de telefoontas die bij de ingang van elk lokaal hangt. Je kunt je telefoon ook in je kluisje opbergen.
Aanmelden en klassenindeling
-
Hoe meld ik me aan bij OBC Bemmel?
Via de volgende link kun jij de aanmelden voor onze school! Aanmelden – OBC Bemmel (obc-bemmel.nl)
-
Hoe wordt bepaald in welke leerroute ik kom?
Op OBC Bemmel geven we de leerlingen ruimte om te leren en te groeien. We plaatsen onze nieuwe eerstejaars leerlingen dan ook zo kansrijk mogelijk in de brugklas. We hebben vier leerroutes; vmbo-t, havo, vwo en tweetalig onderwijs (TTO) voor zowel havo als vwo.
In elke leerroute is de mogelijkheid aanwezig in een enkelvoudige of brede brugklas geplaatst te worden. Wanneer leerlingen na groep 8 nog niet zeker weten welk niveau past, dan kan de keuze dus worden uitgesteld. Leerlingen met een enkelvoudig advies worden zoveel mogelijk in een enkelvoudige klas geplaatst en leerlingen met een gemengd advies komen in de brede brugklas van de meest passende leerroute. Als je een enkelvoudig of dubbel/ gemengd advies hebt, dan bespreken we met de basisschool en met jou/ je ouders wat voor jou de beste leerroute is om te starten. We hebben dus ook brede brugklassen.
-
Wat doet de school als ik een bijgesteld advies krijg?
Dan overweegt de basisschool het eerder gegeven advies opnieuw. Als de basisschool het advies bijstelt, dan nemen ze contact op met het OBC. We plaatsen je dan in de andere leerroute, mits we daar plaats hebben.
-
Kan ik naar een hoger niveau als het goed gaat?
Ja, dat kan. Jouw docenten bespreken een paar keer per jaar of je naar een ander leerroute kunt. Dat kan, als er plaats is, in het eerste jaar rond kerst of aan het einde van het eerste jaar. Dat kan ook aan het einde van het 2e jaar.
-
Ik wil graag bij een vriend(in) in de klas komen, kan dat?
Ja, je kunt op het inschrijfformulier één naam aangeven bij wie je graag in de klas zou willen. Bij de plaatsing proberen we daar zo veel mogelijk rekening mee te houden. Ook kijken we goed of je met iemand samen naar school kunt fietsen. Je mag in ieder geval één persoon noemen.
Lessen en rooster
-
Hoe laat beginnen de lessen en wanneer ben ik uit?
De eerste les begint om 8.20 uur. Hoe laat je uit bent is afhankelijk van je rooster. De meeste leerlingen in de onderbouw zijn om 14.50 uur klaar en soms om 15.30 uur. Dat kan elke dag anders zijn.
-
Hoe ziet een lesdag eruit?
Een gemiddelde lesdag bestaat uit 3 tot 4 lange lessen (van 80 minuten) en 1 of 2 lessen van 40 minuten. Dat kan per lesdag verschillen. Je hebt per periode wel elke week hetzelfde lesrooster.
-
Hoe weet ik waar ik moet zijn voor welke les?
Tijdens de eerste schooldag leer je, via een spel, hoe je de lokalen gemakkelijk kunt vinden. Daarna went het snel en is het best gemakkelijk!
-
Hoe werkt het rooster? Hoe weet ik of er roosterwijzigingen zijn?
Tijdens de introductiedagen leer je via een spel waar je de lokalen kunt vinden, en hoe je het rooster en de roosterwijzigingen kunt zien. Voor het rooster gebruiken we Magister. De lokalen staan ook in het rooster. Je loopt meestal met je klasgenoten samen naar een lokaal.
-
Hoe gaat de school om met lesuitval?
In de onderbouw heb je in principe geen lesuitval. Als een docent afwezig is, neemt de onderwijsassistent of een docent de les over. We noemen het dan een invaluur. Als een docent het 1e of laatste uur afwezig is, dan mag je wat later beginnen of wat eerder naar huis om alvast met het huiswerk aan de slag te gaan. In de tijd van corona doen we ons best om dit waar te maken. Het lukt meestal maar niet altijd.
-
Welke vakken krijg ik in leerjaar 1?
Nederlands, Engels, Frans (op havo en vwo), Duits (op vmbo-t), geschiedenis, aardrijkskunde, wiskunde, biologie, levensbeschouwing, techniek/technology, leefstijl, kunst beeldend (tekenen en handvaardigheid), muziek, Lichamelijke Oefening, wetenschapsoriëntatie (vwo), coachingsuren, keuzemodules, ICT lessen.
Bij Tweetalig Onderwijs zijn de vakken History, Geography, Mathematics, Biology, Science, Health and social education, Arts, Music en Physical education in het Engels.
-
Wat moet ik doen als ik ziek ben, te laat ben of verlof wil aanvragen?
Als je ziek bent dan belt één van je ouders ’s ochtends naar de receptie om dat te melden. Als je te laat bent haal je bij de receptie een ‘te laat’ briefje en kun je met dit briefje de les in. Later bepaalt de leerlingcoördinator of je een goede reden had. Als dat het geval is dan heeft jouw te laat komen geen gevolgen.
Als je verlof wil aanvragen: je ouders/verzorgers regelen dit met een formulier. Klik hier voor meer informatie.
Pauzes
-
Hoeveel pauzes zijn er per schooldag?
Er zijn 3 pauzes per dag.
-
Waar ben ik in de pauze? Mag je van het schoolplein af?
Je bent op het schoolplein, in de hal of de aula van de school. Je gaat niet van het schoolplein af.
-
Is er een kantine? Wat kun je daar kopen?
De kantine is open van 09.00 tot 15.00 uur. We zijn een gezonde school en je kunt van alles kopen: bijvoorbeeld broodjes (brie, gezond, zalm, kip, pesto, kaas), tosti’s, wraps en noedels. Elke donderdag hebben we een snack-dag: denk aan een broodje knakworst of een kipstick. We hebben ook genoeg mogelijkheden voor vegetariërs.
Huiswerk en begeleiding
-
Hoeveel huiswerk krijg je?
In de brugklas moet je rekenen op ongeveer een uur per dag. Op school kun je gelukkig ook al veel doen.
-
Bij wie kan ik terecht als ik vragen heb over het huiswerk?
De meeste lessen duren 80 minuten. De ervaring van onze leerlingen is dat je in de les meestal ook al met je huiswerk kunt beginnen en hulp kunt vragen aan je docent zodat je vooruit kunt.
Verder heb je per week enkele coachwerkuren waarin je in je klas met je (huis)werk aan de slag kunt. Je kunt dan hulp vragen aan medeleerlingen en ook aan de begeleider van het coachwerkuur.
Heb je meer hulp nodig, bijvoorbeeld met plannen en organiseren van je huiswerk? Dan kun je je aanmelden voor de huiswerkklas.
-
Wat is de huiswerkklas?
In de school hebben we een huiswerkklas. Je kunt daar een aantal keer per week terecht, na afloop van je lessen. Je werkt daar ongeveer anderhalf uur aan je huiswerk en je kunt hulp vragen bij vaardigheden als plannen en organiseren van je huiswerk en je kunt ook vragen stellen en uitleg vragen voor bepaalde vakken. Je wordt ook overhoord als je geleerd hebt voor een toets: je weet dan of je goed bent voorbereid.
-
Hoe gaat de school om met dyslexie en dyscalculie?
Als is vastgesteld dat je dyslectisch bent of dyscalculie hebt, dan kan onze Remedial Teacher je helpen om hiermee om te gaan. Verder is het mogelijk om hulpmiddelen te gebruiken en is er extra tijd mogelijk voor toetsen.
-
Kun je ook op OBC Bemmel terecht als je meer ondersteuning nodig hebt dan andere leerlingen?
Jazeker, op de eerste plaats gebeurt dat door je coach die jou persoonlijk begeleidt. Als je meer hulp nodig hebt, dan hebben we op onze school een persoonlijk begeleider, Remedial Teacher, een ondersteuningscoördinator, een orthopedagoog en vertrouwensdocenten. Heb je in de pauzes een rustige plek nodig? Dan is dat op onze school mogelijk.
Samen met jou én met je ouders doen we ons best om jouw kwaliteiten naar boven te brengen.
Toetsen en rapporten
-
Hoeveel toetsen krijg je?
Je krijgt voor elk vak gedurende het schooljaar toetsen. Dit kunnen toetsen zijn die niet meetellen voor een cijfer en toetsen die wel meetellen. Per vak krijg je per jaar 5, 7 of 10 toetsen, afhankelijk van hoeveel uur je het vak per week hebt.
-
Hoe kan ik mijn cijfers inzien? En mijn ouders/verzorgers?
Alle cijfer die je voor overhoringen en proefwerken hebt gekregen worden genoteerd in Magister. Daarin staat ook hoe zwaar elke toets meetelt. Jij, je ouders en je coach hebben toegang tot dit systeem. Je krijgt een persoonlijke code zodat andere leerlingen jouw cijfers niet kunnen zien en je privacy dus gegarandeerd is.
-
Hoe vaak krijg ik een rapport?
Er is 2x per jaar een digitale tussenrapportage, een ijkmoment: hoe sta je ervoor? Op basis daarvan spreek je (en je ouders/verzorgers) met je coach en soms met vakdocenten tijdens onze driegesprekken. Het eindrapport krijg je op papier. Daarop staan ook de twee tussenrapportages.
-
Driegesprekken wat zijn dat?
Drie keer per jaar bespreek jij samen met jouw coach en jouw ouders hoe je ervoor staat en hoe het met je gaat en welk plan je gaat volgen voor de volgende periode. Jij en jouw coach bereiden dat gesprek voor.
Kennismaking en activiteiten
-
Hoe leer ik mijn klasgenoten kennen? Hoe ziet de kennismaking eruit?
Voor de zomervakantie heb je een kennismakingsmiddag. Dan maak je kennis met jouw klasgenoten en je coach. Als het schooljaar na de vakantie start, organiseren we activiteiten waarbij je je klas en het gebouw goed leert kennen. Je hebt, met jouw klas, na de eerste schoolweek ook een heel gezellig kamp van drie dagen. Hierdoor maak je ook snel nieuwe vrienden.
Bij TTO ga je in je eerste jaar een week naar Engeland.
-
Welke leuke activiteiten zijn er op het OBC?
Heel populair is ons Halloween feest voor leerjaar 1 en 2, net vóór de herfstvakantie. Met je coach organiseer je ook verschillende gezellige activiteiten met je klas.
Elke periode organiseren we leuke projectdagen. In de ‘gewone’ schoolweken kun je ook zelf keuzes maken uit een hele serie interessante keuzemodules die je 1x per week, gedurende 8 of 16 weken volgt.
En als corona het toelaat ga je ook nog op excursie en op reis als je bij ons op school zit. Dus ook door het schooljaar heen is er genoeg ‘leuks’ op het OBC 😊!
Boeken en laptop
-
Hoe zorg ik ervoor dat ik mijn boeken krijg?
Je ouders krijgen automatisch een bericht over het bestellen van de boeken. Dat gebeurt vóór de zomervakantie.
-
Moet je ook een laptop aanschaffen?
Ja, je ouders/verzorgers ontvangen informatie over het soort laptop en hoe je die kunt aanschaffen. Als je thuis al een laptop hebt, dan kun je die ook gebruiken, als deze aan een aantal voorwaarden voldoet. Klik hier voor alle informatie.
Brede brugklasssen
-
Wat zijn brede brugklassen?
Naast enkelvoudige klassen hebben we ook brede brugklassen, dat zijn klassen met meerdere niveaus; vmbo-t/havo, havo/vwo en tweetalig havo/vwo. We plaatsen kansrijk. Uiteraard gaan we samen met de basisschool en met jou/ je ouders/verzorgers kijken welke leerroute voor jou de beste plek is om te starten.
Na twee jaar kijken we in welke leerroute je op je plaats zit.
Op deze pagina lees je hier nog meer over!
Speciale programma's
-
Tweetalig onderwijs - Moet je goed zijn in Engels?
Je hoeft niet goed te zijn in Engels om te starten op tto. Het is ook niet erg als je op de basisschool niet veel Engels hebt gehad. Als je graag beter wil worden leer je de Engelse taal hier heel snel.
Vooral in het begin ben je waarschijnlijk extra tijd kwijt aan het huiswerk. Je moet nog een flink aantal woorden opzoeken. Na een paar weken of maanden gaat dit steeds makkelijker.
Als je voor tto kiest dan ga je ook regelmatig naar het buitenland. Daarnaast besteden we in de lessen nadrukkelijk aandacht aan de wereld om ons heen.
-
Tweetalig onderwijs - Hoe verloopt de aanmelding voor tto?
Aanmelding voor tto gaat op volgorde van binnenkomst. Omdat het docententeam geschoold moet zijn om in het Engels les te geven hanteren wij een maximum.
-
Tweetalig onderwijs - Ga je naar het buitenland met tto?
Nu het reizen naar Engeland nog niet kan (door corona), organiseren we een vervangende activiteit in Nederland. De activiteiten zijn wel in het Engels!
De uitwisselingen in leerjaar drie gaan dit jaar hopelijk wel door. We hopen komend jaar ook weer naar Engeland te kunnen reizen.
-
Vmbo-t Lifestyle - Wat houdt dit programma precies in?
Lifestyle is geen apart vak maar het is door vele vakken heen verweven in T1 en T2. Denk aan Biologie, Leefstijl, Lichamelijke Opvoeding maar ook Wiskunde en Aardrijkskunde zijn bijvoorbeeld verbonden met Lifestyle. Leerlingen volgen een aantal Lifestyle keuzemodules en daarnaast zijn er enkele activiteiten in het schooljaar.
-
Vmbo-t Lifestyle - Voor wie is het bedoeld?
Lifestyle is een speciale richting voor vmbo-t leerlingen die interesse hebben in een gezonde leefstijl, voeding, bewegen en duurzaamheid. Het onderwijs is verrassend en interactief en kenmerkt zich door het zelf doen en ontdekken.
-
Vmbo-t Lifestyle - Wat zijn de keuzemodules bij dit programma?
vmbo-t, leerjaar 1:
– What is your Lifestyle? à verplichte Lifestyle module, gericht op o.a. koken, gelukskunde en geocachen.
– Game on à verplichte Lifestyle module, gericht op bewegen.
– Aan tafel! à keuzemodule gericht op koken, kooktechnieken en alles daaromheen.
– Eerste plek is altijd voor de winnaar à keuzemodule gericht op bewegen.vmbo-t, leerjaar 2:
– In 80 min de wereldkeuken rond à keuzemodule, een praktisch vervolg op “Aan tafel!” uit klas 1.
– Show must go on à keuzemodule, gericht op bewegen.
– Duurzaamheid à verplichte Lifestyle module, gericht op duurzaamheid in de breedste zin van het woord. -
Vmbo-t Lifestyle - Welke activiteiten zijn er bij Lifest
– Lifestyle brugklaskamp (outdoor kamp)
– Lifestyle kamp einde leerjaar twee (outdoor kamp)
– Lifestyle familiedag
– Rolstoelbasketbal
– Enz enz….