Onze brugklasleerlingen vertellen jou graag over hun eerste ervaringen op het OBC in Bemmel. Ze geven zelfs nog wat extra tips!

De kennismakingsmiddag

Als je hier op school komt, heb je vóór de zomervakantie al een eerste kennismakingsmiddag. Je ontmoet je klasgenoten en je coach. Om de school te verkennen, kan het zijn dat er een soort speurtocht is. Heel leuk! In het begin is het in de klas doodstil en kijkt iedereen elkaar een beetje aan. Het is gewoon wennen, maar voordat je het weet wordt er gepraat en worden er grapjes gemaakt. Je coach vertelt je de huisregels en legt schoolzaken uit. Alles wordt dan snel duidelijk.

Start in een nieuwe klas

Bedenk altijd: het is voor iederéén nieuw. Misschien zit er wel een vriend(in) van je in de klas, dat scheelt. Dat hoeft trouwens geen voordeel te zijn, want je bent dan vooral met elkaar bezig. Zo loop je misschien een hele aardige nieuwe vriend(in) mis. Kijk dus ook goed om je heen en sta open voor iedereen. Soms mis je een vriend(in) van je oude school, maar maak je daar geen zorgen om. Nieuwe vrienden maken is een beetje spannend, maar je voelt vanzelf aan met wie het klikt. Komt goed!

De eerste weken op OBC Bemmel

De eerste weken zijn natuurlijk best spannend. Nieuwe omgeving, nieuwe vakken, nieuwe regels, steeds andere docenten, ga zo maar door. Het is tegelijkertijd ook heel leuk. Je moet lachen om kinderen die je pas net kent of die ene docent met zijn grappige opmerkingen. En je gaat op kamp! Heel gaaf. Het leren is natuurlijk ook nog heel erg wennen, daarom krijg je de eerste paar weken nog niet zoveel huiswerk/leerwerk. Kortom: gewoon over je heen laten komen allemaal.

Schoolfeesten

De schoolfeesten zijn altijd heel gezellig. In het begin gebeurt er nog niet zoveel, iedereen staat nog een beetje af te wachten of in groepjes te praten. Maar na een half uur gaan de meesten helemaal los op de dansvloer. Supergrappig. Het eerste schoolfeest was het Halloweenfeest. Ze hadden de hele aula omgetoverd tot een grote dansvloer met allemaal versieringen. Er was ook een DJ die allemaal goede muziek draaide. Het is extra gezellig als je met meer klasgenoten gaat!

Coach

De coach is een begeleider van je klas, die jou ook persoonlijk helpt als dat nodig is. Het kan zijn dat je ergens mee zit. De coach is eigenlijk een vertrouwenspersoon waar je alles aan kwijt kunt. Hij of zij kan jou ook uitleggen hoe je bepaalde onderwerpen met andere docenten bespreekbaar kunt maken. Als je bijvoorbeeld een proefwerk wilt inhalen of je ergens tegenaan loopt tijdens zijn of haar lessen.

Coach-uren

Je hebt meerdere coach-uren per week. Deze worden in het begin vooral gebruikt om je thuis te laten voelen in je klas en op school. Later kun je daar, onder toezicht, je huiswerk alvast maken, extra uitleg krijgen en samenwerkingsopdrachten doen. Je coach gebruikt die tijd om met sommige leerlingen te praten over hoe het gaat op school. Over dat ene vak waar je het zwaarder mee hebt of over wat je plannen zijn om iets aan te pakken.

Cijfers

Je hebt op school allemaal verschillende lessen. In elke les krijg je cijfers. Dat kunnen hoge maar ook lagere cijfers zijn. Je zult ook merken dat je voor het ene vak betere cijfers haalt dan voor het andere vak. We hebben een site op onze school: magister. Alle cijfers die je hebt gehaald komen op die site te staan. Je krijgt zelf een inlogcode en wachtwoord. Je kunt je cijfers ook in je agenda zetten om het een beetje bij te houden en om te kijken of de cijfers kloppen die op de site zijn gezet. Soms wordt er ook niet alleen op je cijfers gelet maar ook op je gedrag en omgang met anderen. Als je goed oplet komt het met die cijfers wel goed.

Huiswerk

We geven jullie wat tips over huiswerk. Je hebt 2 verschillende soorten huiswerk: maakwerk en leerwerk.

1. Het is belangrijk dat je je huiswerk goed kunt plannen, want anders heb je de ene dag heel veel en krijg je het niet af. En de andere dag misschien wel heel weinig.
2. Schrijf je huiswerk goed op, want anders weet je niet dat je het moet maken of leren.
3. Begin op tijd met leren, anders haal je slechte cijfers.

Nog even wat tips? Hier komen ze:

 • Wees op tijd met je huiswerk.
 • Wissel in de pauzes je boeken uit het kluisje anders is je tas erg zwaar.
 • Hou belangrijke spullen bij je of in je kluisje.
 • Blijf jezelf en ga niet stoerder doen dan je bent.
 • Wees aardig tegen iedereen.
 • Maak je niet druk over de nieuwe school, voor je het weet ben je gewend.
 • Leer goed voor proefwerken en schriftelijke overhoringen (SO’s).
 • Maak je niet te druk over huiswerk, je went er vanzelf wel aan.
 • Pest geen kinderen dan doen ze het bij jou ook niet.
 • Hou je huiswerk goed bij en maak het vooruit als het kan, leer op tijd.
 • Leer goed, want onvoldoendes zijn niet leuk.
 • Doe je best op werkstukken, daarmee haal je makkelijk hoge cijfers.
 • Zit niet te stressen, nergens voor nodig, in het begin krijg je nog niet zoveel huiswerk.
 • Schaam je niet als je naar een verkeerd lokaal loopt, dat gebeurt iedereen wel eens.
 • Neem genoeg eten en drinken mee. We hebben trouwens een gezonde schoolkantine.
 • Neem je schoolpas altijd mee.
 • Wees op tijd in de les.
 • Pak je tas altijd de avond van te voren in.

En vooral: veel plezier op OBC Bemmel. Je hebt de juiste keuze gemaakt!