Is het LODP, PPD, of PGP D&P? Het is nog even wennen aan de naam, maar het is Praktijkgericht Programma Dienstverlening & Producten (PGP D&P). De vmbo-t-afdeling van OBC Bemmel is gestart met deze nieuwe leerweg. Alle leerlingen in vmbo-t leerjaar 3 volgen dit praktijkprogramma twee keer 80 minuten in de week.

Inrichting lessen

De lessen zijn anders ingericht dan de leerlingen gewend zijn. De leerlingen zitten in wisselende groepen en kunnen plaatsnemen aan verschillende tafels. Ze mogen ook staand werken. Daarnaast vertellen de docenten niet elke les precies wat de leerlingen moeten doen. Ze plannen zelf de lessen in en dat is best moeilijk.

Daarnaast krijgt het lokaal een nieuwe inrichting. In eerste instantie komt er een nieuw kleurtje op de muur en wordt het lokaal voorzien van wat planten. Later dit jaar gaan de leerlingen met de verdere inrichting aan de slag.

Praktische opdrachten

Binnen de leerweg PGP D&P werken we met opdrachtgevers uit het (bedrijfs)leven en het mbo. De eerste opdrachtgever is eind september bij ons op bezoek geweest. De heer Toeter van de Voedselbank gaf de leerlingen informatie en legde de opdracht uit. Deze bestond uit het samenstellen van een goedkoop en gezond recept voor de klanten van de Voedselbank. Tevens mochten zij het recept leuk vormgeven. De leerlingen kregen vervolgens op mbo Astrum in Velp workshops over de verschillende onderdelen van de opdracht, zoals het fotograferen van voeding, gezond koken en het maken van een design. Op deze manier zijn de leerlingen lekker praktisch bezig en krijgen ze direct een beeld van de mogelijke vervolgopleidingen en hun eigen vaardigheden.

Deze manier van werken vraagt best wat van de zelfstandigheid van leerlingen. Dat zal in het begin zeker nog wel even wennen zijn voor hen én voor de docenten. De leerlingen dragen meer hun eigen verantwoordelijkheid. Het oppakken daarvan gaat niet altijd vanzelf. Dat hoeft natuurlijk ook niet, dat mogen ze leren en dat is een heel mooi proces om te zien!