Een duurzaam gebouwd en ingericht schoolgebouw met een prettige, inspirerende werk-/leeromgeving voor leerling en docent. Dit is de uitdaging waar onder andere Bart Jan Westerhof voor staat bij de nieuwbouw OBC Bemmel. Bart Jan (49 jaar) is facilitair manager van de Scholengroep Over- en Midden-Betuwe en begeleidt het proces in samenwerking met de school.

Hun werkomgeving is mijn werkgebied
“Als facilitair manager ben ik verantwoordelijk voor de vastgoedportefeuille. Ik begeleid verbouwingen, facilitaire processen, breng ze in kaart, houd de focus op veiligheid en werk samen met de scholen om te allen tijde te zorgen voor een prettige, gezonde werkomgeving voor de leerlingen en het personeel. Hun werkomgeving is mijn werkgebied.”

Samen leven, samen leren en samen werken
De nieuwbouw OBC Bemmel is één van de projecten waar Bart Jan zich momenteel mee bezig houdt. Een project dat verder gaat dan ‘even een schooltje neerzetten’.

“Dagelijks worden we geconfronteerd met verspilling in de wereld, het dreigend tekort aan materialen, CO-2 uitstoot en uiteraard gasloos bouwen. Dit alles laat ons, zeker als scholengroep niet onberoerd. Met het nieuwe schoolgebouw voor OBC Bemmel krijgen we de kans om hiermee aan de slag te gaan. De techniek biedt ons nieuwe mogelijkheden. Denk aan slimme technieken met sensoren die data over gebouwen verzamelen, software die onderwijsactiviteiten koppelen aan licht en warmte etc. Er ligt nu een uitdaging om te kijken hoe we het optimale kunnen bereiken met het beschikbare budget. Daarnaast is de uitdaging om de visie: één gebouw, één OBC Bemmel met als uitgangspunt: Samen leven, samen leren en samen werken, te vertalen naar een nieuw schoolgebouw”

Inspirerende inzichten
“Vele partijen zijn betrokken bij het proces. Van leerling, medewerker tot adviseurs en mensen die het gaan uitvoeren. Dit zorgt voor nieuwe samenwerkingen en inspirerende inzichten. We kijken samen verder dan de standaard mogelijkheden en maken keuzes op basis van nieuwe inzichten en technieken.”

Optimale samenwerking
“Op dit moment zitten we in de ontwerpfase. Naast de indeling van het gebouw, uitstraling etc. maken we de vertaling naar een technisch ontwerp. Dit zijn intensieve trajecten, zeker in deze roerige tijden. Van belang blijft dat de partners waar we mee samenwerken aandacht hebben voor duurzaamheid, het budget, voor het beheer van het gebouw met de focus op onderwijs. Net als bij de nieuwbouw OBC Elst haal ik uit dit project weer enorm veel energie! Op naar een prachtig schoolgebouw, optimaal ondersteunend aan het prachtige onderwijs dat OBC Bemmel verzorgt.”